Welkom bij BinckBank

Introductie voor beginners

Actief of passief beleggen?

U kent uw doel, uw horizon ligt vast en u kent het nodige rendement. Nu is het belangrijk om te weten hoe u aan de slag wil gaan. Hoeveel tijd wil u spenderen aan uw beleggingen? Wil u dagelijks, wekelijks of maandelijks actief zijn? Daarnaast is de combinatie van beleggingshorizon en het gewenste rendement bepalend voor de keuze van uw strategie.

Overigens hebben veel Binck-beleggers niet 1 aanpak, maar 2. Naast een vaste portefeuille bestaande uit obligaties en aandelen, spreiden veel beleggers hun beleggingen ook in de tijd. Ze zetten elke maand een bedrag opzij en kopen vb. per kwartaal een nieuw instrument voor hun portefeuille (vb. een goed gespreid beleggingsfonds of een ETF).

Geen idee hoe actief u moet zijn?

Kijk dan naar uw beleggingshorizon en vereist rendement: samen zijn ze een goede indicatie van hoe actief u moet zijn.


Wie een beleggingshorizon van 25 jaar heeft opgesteld en een rendement wenst van 6% per jaar, krijgt het historisch gezien lastig door te beleggen in obligaties. Dit betekent al snel dat u op zoek moet naar andere beleggingsinstrumenten die een wat hoger rendement kunnen opbrengen.

Ook moet u wellicht actiever met de markt bezig zijn, en op zoek gaan naar een hoger rendement.

Welke analysevorm?

Belegt u voor de lange termijn, dan stelt u zich de vraag: 'Wat moet ik kopen?'. De fundamentele analyse (FA) kan dan antwoord bieden. Wie een kortere beleggingshorizon heeft, moet sneller het vereiste rendement halen. Dit vraagt om een actievere aanpak, waarbij koop- en verkoopmomenten heel belangrijk zijn.

Het draait dan eigenlijk om timing, dus de vraag 'Wanneer moet ik kopen of verkopen?'. Hierbij is technische analyse (TA) van grote waarde. Bij de verschillende analysemogelijkheden en hun toepassingen staan we stil in hoofdstuk 4.