Welkom bij BinckBank

Introductie voor beginners

In- en uitstappen

Met 2 vragen kan u bepalen wanneer u in- of uit het beleggen stapt.

Wanneer koopt of verkoopt u?

Belegt u op de lange(re) termijn (meer dan 5 jaar), dan is een veelgebruikte strategie om (goede) winstgevende bedrijven te zoeken die veel dividend uitbetalen. Liefst ook een bedrijf dat relatief goedkoop is. Of bedrijven die jaar op jaar goede en solide resultaten hebben laten zien. Dat soort noemt men Blue Chips. Warren Buffett is als succesvolle belegger gekend voor zijn beleggingen in Blue Chips aandelen.


Belegt u op een korte termijn (minder dan 5 jaar), dan is het slim om de TA in uw besluiten mee te nemen. De TA bekijkt koersen uit het verleden om zo de toekomst te voorspellen. Dat klinkt lastig, maar in de praktijk is TA een populair hulpmiddel om het juiste in- en uitstapmoment te bepalen. TA en FA komen in hoofdstuk 4 uitgebreid aan bod.

Wanneer neemt u verlies of winst?

Die vraag kent geen juist of fout antwoord, want dit is voor iedereen een individuele keuze. Denk daar wel op voorhand eens over na. Zo vermijdt u verrassingen en verkleint u de kans ten prooi te vallen aan emoties, de grootste vijand van de beurs.


Bepaal daarom op voorhand aan welk cijfer u wil (ver)kopen. Maak daar een concreet cijfer van, zo weet u om hoeveel euro het daadwerkelijk gaat.