Welkom bij BinckBank

Introductie voor gevorderden

Analyseren

Voordat u een aandeel koopt of verkoopt, is het belangrijk om te weten waarom u dat doet. Verschillende analysevormen kunnen daarbij helpen. De bekendste zijn fundamentele en technische analyse. In dit deel leest u welk nut elke analyse heeft.

Zoals we eerder al aanhaalden, is (voor de langetermijn belegger) de fundamentele analyse (FA) het antwoord op de vraag ‘wat moet ik kopen’. Daarbij verdiept u zich in het jaarverslag van de bedrijven die u interesseren, leest u meer over wat de concurrentie zal doen en schetst u het macro-economisch kader van dat moment.

Wie een korte(re) beleggingshorizon heeft, moet sneller het vereiste rendement halen. Dat vraagt om een actievere aanpak, waarbij koop-en verkoopmomenten belangrijk zijn. Dan gaat het over de vraag ‘wanneer moet ik (ver)kopen’ en is de technische analyse (TA) het antwoord.

U kan de 2 uiteraard door elkaar gebruiken. Net omdat ze zoveel gebruikt worden, gaan we nog even dieper in op hun functionaliteiten. Het vakgebied van beide analysevormen is ontzettend breed en uitgebreid. Omdat ze zo vaak gebruikt worden, staan we kort stil bij de belangrijkste wetenswaardigheden.