Welkom bij BinckBank

Introductie voor gevorderden

TECHNISCHE ANALYSE

Eén van de uitgangspunten van een technisch analist is dat alle informatie in de koers is verwerkt, ook alle fundamentele factoren.

De koers is simpelweg het resultaat van vraag en aanbod. Een technisch analist is dus niet geïnteresseerd in een stijging van de winst van een bedrijf of een renteverlaging door de Europese Centrale Bank. Door naar koersgrafieken te kijken of door berekeningen los te laten op historische koersen, probeert een technisch analist het waarschijnlijke koersverloop in kaart te brengen. Er bestaan verschillende soorten analyses.

Soorten TA

Visuele TA

Kijken naar grafieken wordt visuele TA genoemd (eerste stroming). De eerste stroming is subjectief, elke belegger ziet immers andere dingen.

Statistische TA

Het rekenen met koersen wordt statistische TA genoemd (tweede stroming) genoemd. De tweede is objectief: elke belegger die een statistische berekening toepast, krijgt dezelfde uitkomst. 

Naast het uitgangspunt dat alle informatie in de koers is verwerkt, kent TA nog 2 basisprincipes: koersen bewegen in trends en de geschiedenis herhaalt zich.

Vaak hebben beleggers de neiging om in vergelijkbare situaties hetzelfde te reageren. Hier kan u als belegger heel goed op inspelen. Want als u de trend eerder herkent dan uw medebelegger, dan kan u geld verdienen.

The trend is your friend

Wat trends betreft, zijn er 3 te onderscheiden: een stijgende, een dalende of een zijwaartse trend. Wanneer u de uitspraak ‘de geschiedenis herhaalt zich’ hoort, bedoelen mensen eigenlijk dat beleggers vergelijkbare situaties van koerspatronen herkennen en telkens op dezelfde manier reageren. Zo ontstaan terugkerende patronen. Deze patronen herkennen kan u veel rendement opleveren.

Een korte termijn belegger die gebruik maakt van TA kan als criterium hanteren ‘kopen bij een uitbraak door de weerstand’ of 'verkopen indien de koers door het 25-daags gemiddelde zakt’. Alleen op deze momenten komt de belegger in actie. De koop-en verkoopcriteria van zowel een korte- als langetermijn belegger bepalen dus niet alleen de ‘transactiemomenten’, maar geven ook duidelijkheid en rust.